Vi har mere end 23.000 frugttræer på plantagen,
hvoraf nogle er mere end

21 æblesorter og 8 pæresorter.
Alle frugter håndplukkes og sorteres.

DISCOVERY

Æblet er meget sødt og saftigt med en smuk rød farve. Det udmærker sig ved at være et tidligt æble, der ikke falder af træet selvom det er modent. Det kan plukkes efterhånden som man skal bruge dem, men har tendens til at blive melede.

Æblet blev fundet i England i 1949 og navngivet i 1962.

Høst: slut august – start september.

BELLE DE BOSKOOP

Madæble med en lidt tør smag og en kraftig aroma.

Æblet stammer fra begyndelsen af 1800 tallet, og er af Hollandsk oprindelse.

Høst: begyndelsen af oktober

AROMA

Et rigtig godt spiseæble, der er saftigt, syrlig-sødt æble. , og er meget velegnet i køkkenet til mange formål.

Aroma er en krydsning mellem Ingrid Marie og Filippa. Krydsningen er fra Sverige og har været i handlen siden 1973.

Høst: midt oktober og frem

SUNRISE

Æblet er lille til middel i størrelsen, med en sød smag, sprødt og saftigt. 

Det kan plukkes over en 3 ugers tid, men egner sig ikke til at blive gemt i længere tid ( højst 4 -5 uger på køl ), og bør spises hurtigt efter plukning.

Æblet stammer fra Summerland i Canada.

Høst: slut august – start september.

SUMMERRED

Æblet er et tidligt, fast, let, syrligt og saftigt. Et rigtig fint spiseæble, som dog også egner sig til salater, desserter og bagværk.

Det har sin oprindelse i Britisk Colombia, Canada – 1961. Sorten er opstået ved fri bestøvning fra McIntosh og Golden Delicious.

Høst: slut august – midt i september.

COX ORANGE

Cox Orange er fast, halvtør og sødlig med kraftig aroma.

Det stammer fra England, hvor R.Cox i ca. 1825 fremavlede æblet, som er lille til middelstort, rundt med rødorange farve på solsiden.

Høst: begyndelser af oktober.

GRÅSTEN

Æblet er syrlig-sødt, meget saftigt og er dejlig sprødt.

Der findes mange Gråsten varianter, men det menes, at sorten oprindelig stammer fra Tyskland, og at det første Danske træ, stod i haven ved Gråsten Slot. Første gang æblet omtales på dansk er i 1788.

Høst: slut august – midt i september.

RUBINOLA

Æblet har en meget fin afbalanceret syrlig-sød smag. Sorten er skurvresistent og giver middelstore rød/orange æbler. 

Det er en sort fra 1980, og som kommer fra Tjekkiet og er krydset at Rubin og Prima.

Høst: slut august – midt i september.

FILIPPA

Det er et lidt gult æble med en lidt tyk skræl, – indeni hvidt, syrlig, saftigt og velduftende, – et æble der egner sig til både madlavning og som spiseæble.

Æblet er fra 1877, hvor en fynsk lærerdatter, Filippa, såede to vildæblekerner i en potte. Kernerne spirede, og blev plantet ud som små træer – hvorefter en ko åd det ene. Det andet træ voksede til og gav så gode og velsmagende æbler, at familien i 1889 sendte dem til Det Kongelige Haveselskabs Udstilling, hvor de blev kåret som årets bedste, og samtidig blev æblet opkaldt efter lærerdatteren. 

Høst: midt/slut i september.

INITIAL

Der et dejligt spiseæble, der er fremkommet ved at krydse sorterne Gala og Redfree, med henblik på at fremavle et skurvresistent æble med god spisekvalitet. Gala er et meget sødt æble, som også er ophav til Pink Lady. Redfree udmærker sig ved meget stor modstandsdygtighed over for skurv, men smager ikke ret godt.

Initial har fået forældrenes bedste egenskaber og er et ret kompakt æble, med et fint forhold mellem syre og sukker. Holdbarheden er forholdsvis god.

Modstandsdygtigheden over for skurv er til stor glæde for såvel frugtavlere.

Høst: sidst i september.

TOPAZ

PIGEON (ILDRØD)

Det er et lille syrlig-sødt, let bittert æble, der fra 1870 kunne købes på Danske planteskoler.

Allerede fra 1795 har æblet været kendt i Danmark, – men stammer fra Normandiet.

Høst: sidst i september.

INGRID MARIE

Det er et velsmagende æble, friskt og syrlig-sødt og virkelig velegnet til grød og kager.

Det første æbletræ af sorten voksede uventet op i skolelærer K. Madsen have i Høed Skole ved Flemløse på Vestfyn i 1910 – lige midt i et hindbærbed. Madsen fandt behag i æblet og navngav det efter sin nyligt afdøde datter, den 7-årige Ingrid Marie.

Man har længe vidst, at træet, der første gang bar frugt i 1915, var selvsået af en kerne fra Cox Orange, der stod i haven. For nylig har man fundet ud af at netop denne Cox Orange har været krydset med Guldborg, hvorved en ny æblesort er opstået. Høst: begyndelser af oktober.

ELSTAR

Det er et saftigt og fast æble med en syrlig-sød smag og egnet som både spise- og madæble.

Elstar er en krydsning af Golden Delisious og Ingrid Marie, fremavlet i Holland i 1955.

Høst: midt oktober

SANTANA

Det er et middelstort æble med god smag og et fint afbalanceret forhold mellem sødme og syrlighed, sprødt og saftigt.

Santana stammer fra Holland og er krydset af Elstar og Priscilla.

Høst: midt oktober

BELLIDA

Smagsmæssigt er Bellida et ret sødt æble, næsten uden syre og meget saftigt.

Holdbarheden er meget god og bedre end Elstar.

Det stammer fra Holland og er en krydsning af Elstar og Idared.

Høst: midt oktober

JONAGOLD RUBINSTAR

Æblerne kan blive meget store, og går en voksagtig overflade, når de er modne. Smagen er syrlig-sød, med krydret aroma.

Det stammer fra USA, og er avlet på basis af Golden Delicious og Jonathan.

Høst: midt oktober

WELLANT

Æblet har en lidt speciel overflade a la Boskoop, farven er mørk rødbrun. Det har en overraskende god, lidt sødlig smag, er sprødt og knasende.

Det er en ny sort fra Holland og er krydsning af Elstar og Elise. 

Høst: midt/sidst i oktober.

ANNA

CLARA FRIIS

Det er en meget velsmagende pære, saftig, sprød og sød. Pæren modner hurtigt og holder sig bedst opbevaret i køleskabet.

Oprindeligt kaldtes pæren for Skensved pæren, da det første gang blev opdaget omkring 1850 af hofjægermester Carlsen, Gammel Køgegård, der lå i Skensved mellem Roskilde og Køge. Første beskrivelse af pæren er fra 1858, hvor den stadig kaldes Skensved-pæren. Senere blev pæren omdøbt til Comtesse Clara Frijs – og senere igen Clara Friis. Den rigtige komtesse Clara Frijs blev gift med hofjægermester Carlsen i 1841, og døde allerede i 1852 kun 30 år gammel.

Høst: slut august / start af september.

CONFERENCE

Pæren har en neutral til let sød smag, og er en saftig og fin pære.

Pæren er udviklet i England, hvor den blev godkendt i 1885 på årets pærekonference – deraf navnet! Fra 1894 kom pæren i handelen i England, og fra 1906 blev den solgt på danske planteskoler.

Høst: sidste halvdel af september.

CONCORDE

Smagen er sød og saftig. Bedre holdbarhed end Clara Friis.

Pæren stammer fra England og er en krydsning af Conference og Doyenne fra 1984. 

Høst: sidste halvdel af september

DOYENNE

Pæren er meget saftig, syrlig-sød og aromatisk.

Pæren kommer fra Frankrig, hvor den blev fremelsket i 1849. Allerede i 1888 blev pæren anbefalet danske avlere og havebrugere.

Høst: starten/midten af oktober.

ALEXANDER LUCAS

Pærerne er ret store og ægformede med en grøn-gul farve, der bliver rødlig ved modenhed. Hvis frugten ikke får lov til at modne ordentligt på træet, er smagen temmelig trist, hvorimod træmodne frugter har en meget fin smag.

Den er et afkom af et vildtvoksende træ, der blev fundet i omegnen af Blois i Frankrig ca. 1870. 

Høst: sidst i oktober / først i november.